Atık Kağıt Toplama Kampanyamız Başlamıştır

Atık Kağıt Toplama Kampanyamız Başlamıştır

Atık kağıt geri dönüşümde ham madde olarak kullanılır. Yani kullanılmış kağıt bir çöp değildir. Toplayabileceğimiz her 1 ton atık kağıt ile tam 17 ağacı kurtarabiliriz.

 

Biz de Mehmet Vehbi Bolak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak öğrencilerimizin kullanmış olduğu ders kitapları, defterleri ve kullanılmış diğer kağıt atıkları geri dönüşüm için okulumuzda topluyoruz. Tüm öğrencilerimizin ve velilerimizin desteğini bekliyoruz.Okulumuza getireceğiniz kağıtları personelimize teslim edebilirsiniz.

 

Atık Kağıt Geri Dönüşümünün Çevre Üzerindeki Etkileri:

 

Atık kağıt geri dönüşümü normal şartlardaki bir kağıt üretimi için gerekli olan su ihtiyacını yüzde 60 oranında azaltırken, enerji ihtiyacını da yüzde 40 oranında azaltmayı başarabilmektedir.

 

Uygulanan ülkelerde, hava kirliliğinde yüzde 74 azalma görülürken, su kirliliğinin de bu üretime bağlı olarak yüzde 35 düştüğü gözlemlenmiştir. Buna ek olarak bertaraf etme sorunu da ortadan kalkarak , geri dönüşüm için kullanılan her ton kağıdın en az 30000 litre su tasarrufu ve 3000-4000 Kwh enerji tasarrufu yaptığı gözlemlenmiştir. Geri dönüşüm aslında ekonomi için de canlanma demek olabiliyor. Zira bu yerel endüstrinin gelişmesi ve yeni iş olanaklarının da oluşması demek oluyor.

 

Kağıt üretiminin geri dönüştürülerek yapıldığı ortamlarda enerji tüketiminin yüzde 28 ile 70 arasında azaldığı ve her ton geri dönüştürülmüş kağıdın 4 varil petrol tasarrufu yaptığı belirlenmiştir.

 

İstatistiklere Bakıldığında;

Atık kağıt kullanılmaması halinde; Türkiye'de günde 175 hektar, Dünya'da ise her dakikada 110 bin hektar orman yok olmakta. Bunun getireceği doğa tahribatı ve ekolojik dengeye verdiği zarar ise hiçbir ekonomik bedelle ödenmeyecek kadar ağırdır.

 

20 yaşındaki ağaçtan 60 kg. kağıt elde edilirken, 150 kg. atık kağıttan 100 / 140 kg. mamul kağıt/ karton elde etmek mümkün olmaktadır.

 

 

14.06.2021 180